Sunday, January 2, 2011

cahaya selembut iman


masa sekarang cepat berlalu.
tak terasa sangat bila dibuai keasyikan dunia.
sana-sini sahabat sama umur bimbang
bimbang dengan umur yang sudah tiada angka 1 di depan
aku pun risau jugak.cuma bukan sebab umur.its just a number anyway.
tapi.bimbang.risau.
untuk melangkah ke dunia yang lebih matang
diri semakin menghampiri saat penentuan
untuk menjadi nur layyinul iman bukan senang
betul.bak kata kak Rnysa,kadang-kadang kita takut untuk dewasa
tapi ada sebab kenapa kita mesti jadi dewasa
cuti tinggal 2 minggu lagi
rumah ni akan kembali sunyi
dalam jangka masa ni,mesti buat yang terbaik
ehemmm.tapi rasa-rasa cuti raya cina ni nak balik lagi
mak,boleh kan kan kan.
apa-apa saja boleh berlaku dengan masa.
sampai kita kadang-kadang tak sedar apa dah jadi dengan hidup kita.
harapan aku semestinya sama dengan harapan kamu
semoga Allah menentukan takdir yang terindah

Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni:

jangan mengasihi dunia
"sesungguhnya hari kelmarin bagaikan mimpi yang telah berlalu
dan telah habis waktunya
sedang hari esok tinggallah harapan yang indah
adapun hari ini adalah realiti yang sebenarnya."

"aku tidak mampu mengubah masa lalu
dan sekarang aku tidak mampu untuk mengetahui
apa yang bakal terjadi pada masa mendatang
untuk itu,mengapa aku harus menyesali masa lalu
atau merasa cemas dengan masa mendatang?"


11 comments:

kodi said...

lagi dua minggu lagi cuti??

mana aci!!!

rajin update blog mentan2lah duk cuti, masuk tahun baru ni setiap hari update....

nur layyinul iman tu bnde maksud dia??

nati blh first result masuk degree britahulah mana thau blh dekan ker>>>???

Syauqatul Wardah said...

ha'ah la....kak Mira dah 20 dah..
b2 dah 19 dah...
sekejap je...19 tahun dah b2 hidup rupanya, mende yg b2 buat selama ni ye...dah semakin besar..kene jadi lebih matang..

kak Mira cuti ke skrg?

~mieyra~ said...

amir : yea yea! mana ada x aci! aci la tu,haha.arini x update.same la,amir pon rjin update gop orr.azam thn br,ahaha
cahaya selembut iman.suka hati je,btol la kot.
adeh! xtahulah,sem ni BANYAK main.org hrp dpt 3 pointer ke ats.xdekan pn xpe dh rs.erm..amin2.doakan ye.

b2: akak pon xcaye rs msuk 20 dh,haha.njoy ur last teen la b2,smstinya njoy yg baik2 je ok.b2 next year dh 20,so msti akn xcaye mcm akak rs skrg.tp,ape2 pon hdup kne bsemangat lg lah.sbb dh mkin dewasa.insyaAllah,kte nk bt bnda baik,Allah tlg.=)

ha'a,akak py u cti lg lme dr u lain sbb bnjir kn aritu.tp,ms skejap je skrg.kelip2 mata,dh kna naik bas balik u.haha

Syauqatul Wardah said...

biar la kak Mira nk update..dah Akh tu, lama x on9, wah, rajin study ye

haha, kak Mira no 2 dh dpn, b2 mmg x caye b2 dh 19..(umur pun x brp ingat sbnrnya, haha, asyik kene ingat 17 dulu, 18,19..oo..aku dh 19 rupanya, haha) semangat2! mmg kene jadi matang, matang dlm pelbagai aspek. ni pun b2 x lame agi dh nk abis sem 2..

waa...nk cuti, nk cuti...kalau minta nk cuti kak Mira lagi ni, mesti x lulus agi mcm aritu, haha
kalau kelip2 mata dh kene naik bas gi u balik...xyah kelip mata la kalau gitu, haha

~mieyra~ said...

b2,akh amir mmg sgt suke stdy.sapa xingat dh ye ad blog.haha

tu la psl,dh mkin tua.hehe.
haha.gud idea tu.akak nk wat gane xmboh bg kelip mta ek?ish,nauzubillah.xblh cti lme2,hdup msti dteruskan!! haaha
wah,skejap je kan ms,b2 sem2 dh.akak bke ni br nk msuk sem 2.hhihi

kodi said...

oooh, duk kutuk2 blakang orang eh??

~mieyra~ said...

laaa mir..blkg ker? gane blh tau plop.nk kutuk dpn2,org ngn b2 kne g perlis ar.hehe

Syauqatul Wardah said...

kak Miraaa....
nak balik......=( lambatnya b2 cuti..
nk cuti kene exam dulu...

Akhbot sensitif....haha

~mieyra~ said...

aduhai.sian adk akak.sbr ye b2.cti mmg bes sbb dpt duk rmh tp stdy pon bes jgk (agk sarkastik di sini).bes sbb kte dpt bljr,akak tgk mjlh 3 td. yg psl golngn OKU.rs syukur sgt2 sbb kte lhir je dh dpt yg bes2.tgk diorg,kne usaha btol2, sngguh2 br dpt.xpe,mcm akak kte,ms skrg skejap blalu.ekgi turn b2 plop cti.turn akak plop blik u.alhamdulillah b2 kne xm b4 cti.dibuatnye xm after cti,lg la stres time cti sbb nk kna pk xm kn?hehe.sbr ye syg,uji iman ni.=)

akhbot?bot?knp bot?hehe
sensetip je dia leni.=)

Syauqatul Wardah said...

kak Mira...kjp je...3 minggu mcm tu...b2 akan final exam...waa...sekejapnya masa...
takut nak final, tapi x sabar balik rumah...cuti 2 bulan...hehehe

Akhbot tu...haha...tu sejarah dulu2...

p/s: baik..b2 akan ingat nasihat kak Mira..syukran ya ukhti..muah...^_^

~mieyra~ said...

haa,,kan?skejap je.esk akak nk blik u dh.=(
dkt dh final,jgn men2!eheh,akak pun xmau men2 dh sem 2 ni.b2 pon kna nsht sokmo ke akak deh!! cti 2 bulan?eh,x aci ni.akak cti sbulan je..

wah!sejarah dolu-dolu?